Balzam protiv glavobolje – napravite sami. Ako vas muče glavobolje – probajte ih otkloniti jednostavnim balzamom.

Glavobolja predstavlja neugodan bolni osjećaj koji se javlja u različitom intenzitetu – od blage i tiskajuće boli do sijevajuće, kidajuće i probadajuće boli na licu, tjemenu, potiljku ili vratu. Gdje god se javila i kakav god je njezin karakter, otežava život onome koji ju proživljava spriječavajući ga da koncentrirano i zadovoljno provodi svoje životne aktivnosti.

Nekada narodna medicina neće biti djelotvorna, a kada god naše stanje (glavobolja, prehlada… ) prelazi u nešto ozbiljnije obavezno treba potražiti pomoć ljekara. Takođe, ako ste već pod terapijom zbog drugih zdravstvenih problema, nemojte na svoju ruku eksperimentisati s raznim biljnim preparatima i suplementima, bez konsultacije s ljekarom ili apotekarom.

Balzam protiv glavobolje
Glavobolja

Balzam protiv glavobolje – sastojci i priprema

Sastojci:

¼ šolje kokosovog ulja

1 kašičica shea maslaca, kakao maslaca ili njihove smjese

12 kapi esencijalnog ulja mente

12 kapi esencijalnog ulja lavande

mala tegla sa širokim otvorom

Način pripreme:

Stavite kokosovo ulje i shea ili kakao maslac u staklenu posudu i stavite iznad posude s vrucom vodom. Zagrijte dok se potpuno ne otopi. Dodajte esencijalna ulja i ulijte u male posude. Ostavite da se ohladi i potom pokrijte.

U slučaju glavobolje, jednostavno balzam prstima nanesite na sljepoočnice ili čelo radi olakšanja.

Eterično ulje lavande koristi se vijekovima kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja, sedativ, spazmolitik, antihipertenziv, antimikrobno, analgetsko sredstvo, za zacjeljivanja rana. Inače, za ulje lavande smatra se da je efikasno kod smanjenja boli uzrokovane migrenom.

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *