Sarajevo, Bosna i Hercegovina
info@islamed.ba
viber +38761363273

Bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima. Zglobovi mogu biti samo bolni (artralgija) ili i upaljeni (artritis), s postojanjem crvenila, topline i edema. Bol se može pojavljivati samo prilikom pokreta ili također i u mirovanju, a u zglobu može i ne mora biti tekućine.

Bolovi u zglobovima koje možete osjetiti

Bolovi u zglobovima mogu se manifestirati na različite načine s obzirom na to jesu li uzrokovani nekom traumom ili ponavljajućim i neuobičajenim pokretom. Na primjer, bol se može javiti dok se penjete stepenicama, ustajete iz kreveta ili nosite tešku vrećicu. 

Neka od najčešćih tipova bolova koje možete osjetiti su:

  • Zakočenost. Nemogućnost izvođenja pokreta u opsegu u kojem ste to u zdravom stanju mogli činiti. Na primjer, ispružiti ruku u smjeru lijevo-desno. Osjetite li zakočenost ujutro i ona traje dulje vremena, vjerojatno je riječ o upalnim reumatskim bolestima. S druge strane, ako se kratkotrajna zakočenost javlja nakon određenog položaja, vjerojatno je riječ o osteoartritisu. 
  • Oteklina oko zglobova je znak da je prisutna tekućina u zglobu.
  • Oštri bolovi i utrnulost u prstima ruke i u podlaktici. Vrlo je moguće da se radi o sindromu karpalnog tunela što je zapravo smanjenje ili blokiranje provodljivosti živaca ruku. U rizičnoj skupini su oni koji su prekomjerne tjelesne težine, oni koji na radnom mjestu stalno koriste ruke, trudnice, oni koji imaju problema sa štitnjačom i dijabetesom.
  • Malaksalost, slabost, brzo se umarate, razdražljivi ste. Vjerojatno je započela faza hronične upale zglobova.
Bolovi u zglobovima - ulje od ljute papričice
Bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima – Ulje od ljutih crvenih paprika

Nakon nanošenja ulja, osjetiće te pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina. Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika posjeduje nadražajno djelovanje: širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Priprema ulja od crvenih ljutih paprika

  • 10 svježih crvenih ljutih papričica
  • 2 čaše hladno cijeđenog maslinovog ulja
  • staklena tegla od 1 litar

Papričice oprati, odsjeći dio gde se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese. Smjesu stavite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mesto. Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku. Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim delovima tijela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge.

Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetiće te pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mestu.

https://gameha.ba/proizvodi/ulje-ljute-paprike/

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Subscribe

Sign up for our newsletter and stay up to date

*

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *