Sarajevo, Bosna i Hercegovina
info@islamed.ba
viber +38761363273

Čaj za povišen pritisak i holesterol

Čaj za povišen pritisak i holesterol od zobi ili čaj od ovasa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u liječenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova ljekovita svojstva.

Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u tijelu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnogo jednostavniji način je da skuhate čaj.

Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta i moždanog udara.

Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije.

Travari ga čak preporučuju i osobama oboljelim od multiple skleroze.

Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osetljive organe za varenje.

Također, ima svojstva koja pogoduju oboljelima od raka debelog crijeva. Posebno je djelotvoran u smanjivanju neželjenih posljedica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije.

Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krvnu sliku.

U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primjećeno je da svakodnevna upotreba ovasa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.

Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bitrebali da uvrste ovaj čaju svoju ishranu.

Ovo nisu sa njegova pozitivna svojstva. Čaj od ovasa se prporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osjećaju intenzivan svrab.

Priprema:

5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrijte polako do ključanja. Osatvite da ključa 5 minuta, a nakon toga da se ohladi.

Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umjesto vode.

Krvni pritisak visok – Hipertenzija

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *