Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva – recept – Metvica 50g, Komorač 50g, Plućnjak 40g, Iva 30g, Pelin 30g, Majčina dušica 10g, Kopriva korijen 10g.

Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva – U litru proključale vode staviti 10g mješavine biljaka i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti i preliti u bocu. Piti 8 puta dnevno po 100ml, prije i poslije jela, znači uzimati 4 obroka. Poslije napitaka, prije jela popiti sok od jabuke. Poslije napitaka nakon jela uzeti malu kašiku meda koja se razmuti u vodi ili ovom čaju. Preostalih 200ml čaja popiti u toku dana. Može se dodati limunov sok i med u čaj. U obrocima koristiti po jednu supenu kašiku maslinovog ulja. Navedena terapija traje oko dva mjeseca.

Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva je često oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primjenom nesteroidnih protuupalnih preparata (NSAID). Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se prije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome.

Simptomi

Najčešći simptom je bol koja je obično ravnomjerna i tupa. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod čira dvanaestika pojavljuje se 2-3 sata nakon jela. Može se javiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane. Ako je čir prisutan na želučanoj stijenci bol se obično pogoršava nakon uzimanja hrane. Ostali simptomi su: gubitak tjelesne težine, slabljenje apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopće ne pojavljivati. Ukoliko osjetite oštru, iznenadnu i perzistentnu bol u želucu, odmah se obratite liječniku. Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kave mogu biti znaci ozbiljnog problema, kao npr. perforacije želučane ili stijenke dvanaesnika. Krvarenje nastupa ako su kiselina ili ulkus oštetili krvnu žilu

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *