Kamilica moćna biljka, u narodu poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, bolivač, milica-trava, gamilica, carev cvijet, gorčak, sitna bijela rada. To je biljka je iz porodice glavočika i jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka prisutna u skoro svakom domaćinstvu.

Kamilica moćna biljka – ljekovitost

Najljekovitiji su cvjetovi sakupljeni u glavičaste cvasti. Sadrže eterično ulje koje im daje prijatan miris. Upotreba čaja od ove biljke, osim ljekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo i osvježenje.

Kamilica - moćna biljka
Kamilica – Matricaria chamomilla

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine njemački botaničar Bok je zapisao: “Bez tog cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije ljekovite biljke od cvijeta kamilice, koju upotrebljavamo za sve bolesti.” Veoma je prijatnog mirisa i to zahvaljujući eteričnim uljima (azulen), koja u stvari sadrže korisne materije. Osim esencijalnog ulja, kamilica sadrži i tanine, glikozide, gorke materije, umbeliferon, smole. Sadrži vitamine B1, B2 i B3, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i cink.

Kamilica posjeduje dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva. Spolja umiruje upalne procese na koži, kao što su opekotine, rane, ujedi, služi za njegu kose…Kod stomačnih problema kamilica se može kombinovati s nanom i matičnjakom. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Može se davati i bebama, jer ima izuzetno blago dejstvo na organizam.

Kamilica moćna biljka

Kamilica – moćna biljka cvijeta od juna pa i do kraja augusta, a pronaći ćete je i samoniklu. Može se zasaditi već u rano proljeće. Karakteristični cvjetovi sastoje se od reda bijelih latica i žutog središnjeg dijela tzv. lažnog tučka. Otvorene cvjetne glavice beru se samo po lijepom, sunčanom vremenu i jedan po jedan cvijet se otkida rukom. Kada se obere grm, može se pokositi da bi se podstakao rast. Tako se dobija još jedna berba krajem avgusta ili čak u septembru. Obrane cvjetove rasporiste u tankom sloju po površini za sušenje, ako je moguće što raširanije, odmaknute cvijet jedan od drugog. Sušite na suhom, sjenovitom i prozračnom mjestu.Najbolje je brati kamilicu na samom početku cvatnje, kada sadrži najviše ljekovitih tvari.

Čuva se u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu, do godinu dana.

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Kamilica cvijet 50g

Kamilica mast 50g

Kamilica (Matricaria chamomilla)

https://www.agroklub.com/sortna-lista/ljekovito-bilje/kamilica-215/

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *