Maslačak – ljekovitost i recepti. Maslačak – Taraxacum officinalis su u 16. stoljeću proglasili i službenim lijekom, diuretikom. Sadrži obilje vitamina A (u listovima ga ima i više nego mrkva) i C, zatim magnezija, željeza, kalija, natrija i fosfora, ali i kramičnu kiselinu, pa se ne preporučuje oboljelima od artritisa.
Maslačak u narodnoj medicini
U narodnoj medicini koristi se za čišćenje, moćan je diuretik, potiče rad bubrega i stvaranje žuči, smiruje želudac, čisti jetru, smanjuje holesterol. List maslačka se preporučuje kao proljetni dodatak hrani posebno starijim osobama, trudnicama i ženama u menopauzi te dijabetičarima.
Preporučuje kod mnogih tegoba, od visokoga krvnog tlaka, reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega te kožnih tegoba. Ima dobro djelovanje na organe za izlučivanje, jetru, žuč i bubrege.
Kao sirup se koristi protiv kašlja i za jačanje organizma. Korijen je blagi laksativ za liječenje zatvora i probavnih smetnji. Listovi su snažan diuretik, koji potiče izbacivanje vode, pojačano rade jetra i druge žlijezde, pa se u probavni sistem luči više kiseline, više žuči i više sokova gušterače što pomaže probavu masne hrane.

Maslačak korijen
Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog holesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.
Korijen maslačka potiče stvaranje i lučenje žuči. Potiče apetit, te se preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se za čišćenje jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, debljina i celulit. Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je korijen maslačka također blagi diuretik.
Znanstvenici su otkrili da korijen ove biljke ubija samo ćelije raka, ostavljajući zdrave ćelije nepromijenjene. Sveučilište u Windsoru u Kanadi provelo je studiju na Odjelu za kemiju i biokemiju, a rezultati su dali novu nadu pacijentima koji boluju od raka. Otkriveno je da je korijen maslačka učinkovito “ubija” ćelije zahvaćene rakom bez štetnog utjecaja na druge ćelije u tijelu. Zaključeno je da se s kontinuiranim liječenjem uz pomoć ove biljke, većina ćelija raka mogu biti uništene i zbog tih odličnih rezultata, istraživački tim je dobio dodatnu podršku za nastavak ispitivnja ove biljke.
Maslačak i holesterol, kožne tegobe…
Maslačak je dodatna terapija kod povišenog holesterola, gdje se koristi zajedno s drugim biljkama, prije svega listom artičoke i sjemenkama piskavice. U fitoterapiji, korijen maslačka je dodatna terapija, zajedno s korijenom čička kod svih kožnih tegoba (akni, psorijaze, ekcema…).
List maslačka je dobar diuretik, pa se preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, npr. kod čestih infekcija mokraćnog sistema, visokog krvnog pritiska.
Osoba koja je na terapiji lijekovima treba ga uzimati umjereno, jer zbog djelovanja na jetru i bubrege maslačak može ometati apsorpciju i djelovanje nekih lijekova. Također, razrijeđuje krv pa se ne preporučuje ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Pripravci od maslačka mogu smanjiti nivo šećera u krvi pa se preporučuju kao dodatak prehrani šećernim bolesnicima.

Maslačak – ljekovitost i recepti
Maslačak med
50 svježih cvjetova maslačka potopiti sa 1L hladne vode, jedna kašika limunske kiseline ili sok od dva cijela limuna. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga smjesu pomiješati sa 2kg šećera (bolje smeđi) i staviti na vatru pola sata. Procijediti, dobijenu smjesu kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Maslačak sirup
300 cvjetova, 1 kg šećera, 1 l vode, 1 limun. 300 mladih proljetnih cvjetova maslačka staviti u lonac, preliti s litrom vode, dodati ocijeđeni sok jednog limuna, pa zakuhati do vrenja. Čim počne da ključa, skloniti s vatre i ostaviti da se poklopljeno ohladi i miruje tokom noći.
Nakon 24 sata svu tekućinu iz lonca procijediti kroz dvostruku gazu u drugi lonac. U procijeđenu tekućinu staviti jedan kg šećera pa staviti da se lagano kuha 3-4 sata, da se zgusne do sirupa. Sterilizirati staklene bočice i nasuti vruć sirup u njih. Dobro zatvoriti pa ostaviti na tamno mjesto sklonjeno od direktnog sunca.
Ovaj sirup se može koristiti za zaslađivanje čaja ili se uzima na kašiku kao lijek, po želji uz dodatak soka limuna ili naranče. Pije se u proljeće kao sredstvo za jačanje i otklanjanje proljetnog umora, a cijele godine za smirivanje kašlja.
Čaj od listova maslačka
Jednu čajnu kašiku listova maslačka preliti sa 200ml vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, a nakon toga procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja ili zaslađenog medom, do dvije sedmice. Najviše se preporučuje kod hroničnih infekcija mokraćnog mjehura.
Čaj od korijena maslačka
Jednu čajnu kašiku usitnjenog korijena maslačka staviti u 200ml mlake vode. Zagrijati do ključanja i pustiti da kuha 5 minuta, a nakon toga procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja ili zaslađenog medom, prije obroka. Preporučuje se za probavu, čišćenje jetre, potiče znojenje, odstranjuje štetne tvari iz organizma, snižava povišen holesterol, čisti sluznicu disajnih organa.
Sok od korijena maslačka
U sokovniku napraviti sok od svježe iskopanog korijena maslačka i piti ga sviježeg. Uz korijen se mogu koristiti i listovi. Korijen utječe na sva izlučivanja iz tijela, naročito žuči, otklanja iz tijela otrovne tvari koje nas čine umornima, djeluje tako da osvježava i jača. Može se uzimati i pomiješan s malo mlijeka i medom ujutro natašte. Osim toga, može se u sokovnik dodati i mrkva, jabuka i cvekla kako bi dobili bogati multivitaminski sok.
Salata od listova i korijena
Svježe ubrane listove i korijen maslačka prije cvijetanja dobro očistiti i oprati, nasjeckati pa preliti sokom limuna. Ostaviti da stoji 2-3 sata, pa dodati maslinovo ulje i sitno sjeckanu čehnu bijelog luka. U proljeće se ova salata koristi kao čistač krvi i organizma.
Džem od maslačka
U lonac staviti 300 svježe ubranih cvijetova maslačka, preliti s 3 litre vode i staviti da se kuha na laganu vatru. Kad zakuha dodati na kriške narezana 3 limuna i 3 naranče i kuhati dalje miješajući dok se sve ne rastopi. Može se smjesa usitniti i sa štapnim mikserom. Zatim dodati 3 kg šećera i kuhati još miješajući dok se šećer rastopi, pa ugustite smjesu dodajući otopljenu želatinu ili neki drugi pripravak za želiranje. Ovaj džem se preporučuje jesti za doručak, pogotovo osobama koje pate od anemije i tegoba jetre.

Maslačak tinktura
U staklenu teglu staviti u podjednakoj količini cvijetove i narezane listove, usitnjen korijen do vrha, ali bez previše pritiskivanja. Preliti sa 50% alkoholom i ostaviti tri sedmice na tamnom mjestu, sobnoj temperaturi i povremeno promiješati. Procijedite i gotovu tinkturu presuti u tamnu bocu. Koristi se tri puta dnevno po 20 kapi razmućenih u pola čaše vode.
Maslačak mast
– 2 šolje maslačak cvijetova,
– 1 šolja maslinovog ulja,
– 1/4 šolje pčelinjeg voska,
– 10 kapi eteričnog ulja lavande.
Staviti cvijetove maslačka u lonac koji je od nehrđajućeg čelika, pa ih posuti uljem. Stavite na blagu vatru i mješati sadržaj kako bi se sve sjedinilo. Obratiti pažnju na mjehuriće u ulju da bi ste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća jer ne smije da bude viša od one na kojima se mali balončići počinju javljati. Miješati sadržaj u loncu naredna 2h, održavajući ulje relativno toplim. U međuvremenu otopiti vosak, ali paziti na temperaturu jer je potrebno da vosak i ulje budu približno iste temperature kada dođe vrijeme da se pomiješaju. Kada prođe 2h, procijediti ulje u posudu. Potom lagano sipati ulje u posudu sa voskom, mješajući kako bi se što više sjedinili. U ovu smjesu dodati 10 kapi eteričnog ulja lavande. Ovo ulje služi kao konzervans i ima ljekovito umirujuće dejstvo. Presuti smjesu u manje posude ili tegle i ostaviti da se lagano hladi. Najbolje bi bilo u odgovarajuće plastične kutije od kozmetičkih proizvoda. Dobro zatvoriti i čuvajte na hladnom mestu. Mast se može praviti i sa gotovim uljem od maslačka.
Maslačak ulje (macerat)
Otklanja bolove i pomaže kod cističnih, bolnih i otečenih dojki!
Ulje maslačka olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.
Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja. Jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.
Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.
Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tekućinom koje tijekom menstrualnog ckusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.
Kombinacija ulja
Kada se ulje cvjetova maslačka kombinuje s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima.
Ulje od cvijetova maslačka pomaže kod kožnih bolesti poput psorijaze. Može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu. Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.
Recept 1
Potrebni su cvijetovi maslačka i kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa).
Ispuniti pola do dvije trećine male staklene tegle s cvijetovima maslačka. Preliti ulje preko cvijetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promiješajte smjesu da izađu mjehurići zraka. Staviti gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostaviti teglu na sunčanom toplom mjestu dvije do tri sedmice. Procijediti ulje u sterilisanu tamnu bocu. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Recept 2
Ako vam je predugo čekati 2 sedmice, ulje se može pripremiti i na drugi način. Ispuniti dvije trećine staklene tegle s cvijetovima i preliti ih preko vrha odabranim uljem. Smjesu staviti u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavati na najslabijoj temperaturi oko 30-60 minuta. Ulje ne smije biti prevruće. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj temperaturi to će biti jači lijek. Zatim smjesu vratiti natrag u staklenu teglu i ostaviti je jedan dan na suncu te procijediti.
Kad je ulje pripremljeno, umasirati ga na bolno mjesto više puta dnevno.
Kada se ne smije koristiti
Ni list, ni korijen ne smiju se piti kod opstrukcije (začepljenja) žučnih vodova. Oprez je potreban kod žučnih kamenaca, jer koleretično djelovanje maslačka može pokrenuti žučne kamence. Ako pijete lijekove kardiotonične glikozide (digitalis), savjetujte se s fitoterapeutom – farmaceutom ili liječnikom. Kod nasljednih sindroma povišenog bilirubina (gilbertov, crigler-najjarov, dubin johnsonov sindrom) treba biti oprezan i koristiti dvostruko manju dozu od preporučene. U slučaju boli, mučnine i drugih simptoma, treba prestati piti pripravke maslačka. Maslačak trebaju izbjegavati osobe alergične na cijelu obitelj glavočika, kojoj maslačak i pripada.
Maslačak – Taraxacum officinalis
https://www.agroklub.com/sortna-lista/povrce/maslacak-210/
Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.