Nesanica

Nesanica – prirodni lijek

Nesanica – uzrok

Nesanica je poremećaj spavanja u smislu teškog utonuća u san, isprekidanog sna ili je nemoguće ponovo zaspati nakon ranog buđenja.

Nespavanje noću može jako iscrpiti organizam, narušiti imunitet, izazvati nemir, razdražljivost pa i teže psihofizičke smetnje. Priroda nam nudi biljke koje potiču prirodan i zdrav san i koje su jako dobri prirodni lijekovi.

Uzrok nesanice najčešće leži u psihičkoj napetosti koja je izazvana stresom kroz duži vremenski period, brigama, ali i neadekvatnom ishranom. Isto tako, uzrok može biti promjena okruženja, vremenske promjene, upotreba nekih lijekova, depresija…

Postoji kratkotrajna nesanica koja nastaje zbog neke traume poput smrti bliske osobe, promjene radnog mjesta i slično i ona prolazi u periodu do mjesec dana.

Hronična nesanica traje duži vremenski period zbog narušenog psihičkog ili fizičkog zdravlja te utiče na promjenu raspoloženja, obavljanje dnevnih aktivnosti.

Prehrana igra veliku ulogu u otklanjanju nesanice. Prije spavanja preporučuje se pojesti bananu koja sadrži tvar koja sudjeluje u stvaranju hormona sreće i pospješuje miran i ugodan san. Isto tako, preporučuje se popiti šolju mlijeka prije spavanja iz istog razloga, u koje se može dodati med, keks ili cimet koji ima svojstva koja umiruju. Par sati prije odlaska na spavanje ne treba unositi hranu u većim količinama ni teško probavljivu i začinjenu hranu te sve namirnice koje sadrže kofein.

Spavaća soba treba biti prozračna, posteljina čista. Topla kupka, tuširanje, masaža, nekoliko pročitanih stranica knjige dobar su uvod za lijep i miran san.

Ako ne uspijevate zaspati pokušajte zatvorenih očiju ležeći na leđima opuštati dio po dio tijela sa mirnim disanjem ili brojite neke rupice ili slične detalje u sobi jer će se oči i mozak umoriti. Možete slušati umirujuću muziku, zvukove iz prirode, šumove mora…

Svakog jutra kratko prošetajte. Ne spavajte danju da bi mogli lakse spavati noću.

Nesanica – Prirodni lijek protiv nesanice i za bolji san

Valerijana

Valerijana ili odoljen je prirodni lijek koji je jak biljni sedativ i koristi se protiv nesanice. Njenom upotrebom se postiže čvrst san i nema propratnih nuspojava. Umiruje, uklanja napetost koja nastaje usljed nekog stresa, uznemirenost, tjeskobu, negativne emocije. Postoji u obliku čaja, kapi, ulja. Kapi su malo gorke te se preporučuje nakapati na kocku šećera. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, ni u kombinaciji sa lijekovima za smirenje i spavanje. Ne koristiti duži vremenski period.

Lavanda

Lavanda je blago sredstvo za smirenje. U 10ml nekog baznog ulja dodati 5 kapi eteričnog ulja lavande i umasirati u sljepočnice i čelo prije spavanja. Napravite male vrećice napunjene suhim cvjetovima lavande i stavite pd jastuk na kojem spavate. Lavanda pomaže i kod migrena.

Kamilica

Od davnina je poznata po opuštajućem djelovanju. Napravite jači čaj od kamilice i popijte dok je vruć prije spavanja, a možete ga piti i više puta dnevno.

Matičnjak

Matičnjak opušta, smiruje misli, uklanja anksioznost i odlično pomaže kod nesanice. 20-40g matičnjaka prelijte sa pola litre hladne vode, poklopite i ostavite preko noći, procijedite i pijte tokom cijelog dana u gutljajima, zasladite medom. Možete skuhati jači čaj od matičnjaka i dodati u večernju kupku.

Lipa

Lipa umiruje i izaziva san, ali ne koristiti duže vrijeme.

Možete još pokušati koristiti jastuk napunjen hmeljom.

Kako do mirnog sna

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *