Opekotine su ozljede na tkivu koje mogu biti uzrokovane vatrom, suncem, hemikalijama, ugrijanim predmetima ili tekućinama, električnom energijom ili drugim sredstvima. Mogu biti manji zdravstveni problem ili po život opasni hitni slučajevi.

Tretmani liječenja opekotina ovise o težini i veličini opekotine. Većinu manjih opekotina možete liječiti kod kuće pomoću mjera prve pomoći, kao što je hlađenje kože i primjenom anestezijske kreme ili aloe vera gela. Duboke ili rasprostranjene opekotine trebaju hitnu medicinsku pomoć.

Možete smanjiti rizik od opekotina u kućanstvu tako što se pripremite i poduzmete sigurnosne mjere, kao da naprimjer držite upaljače i šibice izvan dosega djece.

Znakovi i simptomi opekotine uključuju:

 • Crvena, natečena koža
 • Bol, koja može biti ozbiljna
 • Mokar ili vlažan izgled kože
 • Pojava plika ili mjehura
 • Voštana, kožasta ili preplanula boja kože
 • Pocrnjela ili spaljena koža, u težim slučajevima

Opekotine ne utieču na kožu ravnomjerno, tako da od jedne ozljede može doći do različitih dubina opekotine. Razlikovanje manje opekotine od ozbiljnije uključuje određivanje stupnja oštećenja na tkivu od opekotine. Slijede četiri klasifikacije:

Opekotine prvog stepena
Ova manja opekotina utiče samo na vanjski sloj kože (epidermu). Ona uzrokuje crvenilo i bol i najčešće se rješava s mjerama prve pomoći u roku od nekoliko dana do sedam dana.

Opekotine drugog stepena
Ove opekotine utiču i na epidermu i drugi sloj kože (dermu), uzrokujući crvenilo, bol i oticanje. Često izgledaju vlažno ili mokro. Plikovi se mogu pojaviti i bol može biti ozbiljna. Duboke opekotine drugog stepena mogu uzrokovati ožiljke.

Opekotine trećeg stepena
Opekotine koje uključuju epidermu, dermu i tkivo ispod njih (potkožno tkivo). Koža može postati kruta, voštano bijela, kožasta ili preplanula. Opekotine trećeg stepena mogu uništiti živce, uzrokujući obamrlost osjeta.

Opekotine četvrtog stepena
Najteži oblik opekotina doseže ispod potkožnog tkiva, on doseže živce, mišiće i kosti koji se nalaze ispod svega. Koža može izgledati pocrnjelo ili spaljeno. Ako je oštećenje živaca znatno, možda nećete ni osjećati bol.

Opekotine se pojavljuju kada je koža izložena visokim temperaturama, većim od 60 C. Mnoge tvari mogu ih uzrokovati, uključujući:

 • Vatru
 • Vruće tekućine ili pare
 • Vrući metal, staklo ili drugi predmeti
 • Struja
 • Zračenje, kao što je od rendgena ili radioterapije za liječenje raka
 • Sunce ili ultraljubičasto (UV) svjetlo od solarija
 • Hemikalije, kao što su jake kiseline, baze, razrjeđivač za boje ili benzin
 • Trenje

Komplikacije

Lokalne infekcije opekotina
Zbog opekotina koža može postati osjetljiva na bakterijske infekcije, osobito stafilokoke, te povećati rizik od sepse, teške infekcije koja putuje kroz krvotok i utječe na cijelo tijelo.

Rasprostranjene infekcije (sepse)
Sepsa nastaje kada bakterije iz infekcije uđu u krvotok i prošire se kroz tijelo. Sepsa brzo napreduje i po život je opasno stanje koje može uzrokovati šok i zatajenje organa.

Smanjen volumen cirkulirajuće krvi (hipovolemija)
Opekotine mogu oštetiti krvne žile i uzrokovati gubitak tekućine. To može rezultirati smanjenim volumenom cirkulirajuće krvi (hipovolemija). Teški gubitak tekućine i krvi spriječava da srce pumpa dovoljno krvi u tijelo.

Opasno niska temperatura tijela (hipotermija)
Koža pomaže u kontroli tjelesne temperature, no kad je veliki dio kože ozlijeđen, gubite tjelesnu toplinu. To povećava rizik od hipotermije, kada tijelo gubi toplinu brže nego što ona može proizvesti toplinu, što uzrokuje opasno nisku tjelesnu temperaturu.

Problemi s disanjem (respiratorni)
Udisanje vrućeg zraka ili dima može spaliti dišne putove i uzrokovati poteškoće s disanjem. Udisanje dima šteti plućima i može izazvati respiratorni distres.

Ožiljci
Opekotine mogu uzrokovati ožiljke i keloide, grebenasta područja uzrokovana prerastanjem tkiva ožiljka.

Problemi s kostima i zglobovima
Duboke opekotine mogu ograničiti kretanje kostiju i zglobova. Ožiljak tkiva može uzrokovati kontrakture, kada se koža, mišići ili tetive skrate i zategnu, trajno povlačeći zglobove iz svoje pozicije.

Liječenje opekotina ovisi o težini i veličini.

Manje opekotine

Opekotine prvog stepena i male opekotine drugog stepena možete liječiti kod kuće pomoću jednostavnih postupaka, kao što su hlađenje kože i uzimanje lijekova protiv bolova. Manje opekotine se najčešće zaliječe u roku od par dana do nekoliko sedmica.

Ozbiljne opekotine

Ozbiljne opekotine se smatraju medicinski hitnim slučajem te zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

One koje pokrivaju manja područja mogu se izliječiti bez značajnih tretmana, iako će vjerojatno ostaviti trajne ožiljke. Općenito, i one zacijele kao bilo koje druge rane, obično se formira krasta nad izgorjelim područjem, regenerira se tkivo kože i nova zdrava koža raste u ozlijeđenom području.

Zacjeljivanje opekotina drugog stepena može potrajati najmanje dvije do tri sedmice; a za teže može potrajati i dulje. Rehabilitacija može potrajati godinu ili više i može uključivati rekonstruktivnu hirurgiju (plastična hirurgija), stalno previjanje rana, te fizikalnu terapiju za poboljšanje snage mišića i koordinaciju.

Liječenje manjih opekotina

Provjerite je li uzrok opekotina ugašen ili uklonjen
Uklonite nakit ili odjeću sa spaljenog područja.

Ohladite opekotinu
Stavite opečeno područje u vodu koja je na sobnoj temperaturi (10 do 25 C), na 15 do 30 minuta. Ne koristite led ili ledenu vodu. Ako stavite led direktno na opekline možete uzrokovati pothlađenost tog dijela tijela, te uzrokovati daljnja oštećenja na rani.

Nanesite losion ili kremu kako bi smirili ozljedu i spriječili sušenje
Pokušajte s anestetik kremom ili aloe vera gelom. Ne nanosite maslac ili masti na opekotinu. Oba zadržavaju toplinu u tkivu i mogu uzrokovati više štete. Također povećavaju rizik od infekcije.

Prekrijte opekotinu sa sterilnom gazom i zavojem
Zamotajte labavo, kako bi izbjegli stavljanje previše pritiska na opekotinu. Previjanje čuva ranu od zraka i smanjuje bol.

Konzumirajte lagane lijekove za ublažavanje bolova, osim ako je liječnik rekao da ih izbjegavate

Nemojte trgati plikove
Strgani plikovi su ranjivi na infekcije. Ako plik pukne, operite ga s antibakterijskim sapunom i vodom, te primijenite antibiotsku mast i zavoj.

Mehlem

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *