Sarajevo, Bosna i Hercegovina
info@islamed.ba
viber +38761363273

Prirodna kozmetika

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Prirodna kozmetika je kozmetika koja u svom sastavu sadrži prirodne sastojke, biljna ulja, eterična ulja, hidrolate, biljne masti…

Potpuno prirodna kozmetika (sa ugrađenom travaraskom komponentom) potiče prokrvljenost, jača metabolizam kože, potiče elastičnost, regenerira, oživljuje, pomlađuje, daje prozračnost i opskrbljuje kožu hranom i kisikom. Njena odlika može biti i to da je individualna, dakle napravljena isključivo za vas i potrebe vaše kože. Ona ne sadrži konzervanse, umjetne boje, sintetske mirise, punila volumena, bilo kakve naftne derivate (parafin, vazelin, slikone)… samo potpuno prirodne neotrovne tvari. Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome što se koriste prirodni, koži slični sastojci. Oni će kožu i njegovati i hraniti a promjene će biti brzo vidljive.

Prirodna kozmetika – Ulja

Samo kemotipizirana ulja imaju jasno određene i deklarirane i druge kvantitativne osobine:

1) precizan latinski naziv vrste

2) biljni organ iz kojeg je eterično ulje dobiveno ( list, plod, cvijet)

3) vrsta dobivanja (vodena destilacija, cijeđenje)

4) način uzgoja biljke (samonikli rast, organski uzgoj, klasičan uzgoj), zemlju porjekla

Eterična ulja

Eterična (esencijalna) ulja njeguju i regeneriraju kožu, djeluju antibakterijski, smanjuju bore, podižu tonus i povećavaju kvalitet tkiva.

Prirodna kozmetika – Biljna ulja

Biljna hladno cijeđena, nerafinirana ulja – ulje sjemenki grožđa, jojobe, badema, lješnjaka, noćurka, boražine i druga ulja su ulja srodna koži koja je može potpuno upiti (zajedno sa svim mineralima, vitaminima, nezasićenim masnim kiselinama , otopljenim biljnim aktivnim tvarima…). Funkcija koju oni obave je više mehanička zaštita kože da u nju u tih par slojeva teško može nešto ući.

Mirisi

Sintetski mirisi, boje, razni hemijski emulgatori imaju ulogu dopadljivosti, ali osim toga mogu izazvati alergiju, taložiti se na jetri, zato jer to nisu prirodne supstance koje jetra može razgradit. 

Hidrolati

Hidrolati osiguravaju koži potrebnu vlagu istodobno ju njegujući i potičući njezine razne funkcije (zavisno od biljke od koje su dobiveni).

Biljne komponente

Biljne komponente sa otopljenim aktivnim biljnim tvarima lječe i njeguju kožu.

 

Prirodne kreme

Kvaliteta prirodne kreme zavisi od kvaliteta sastojaka. U komercijalnim kremama, glavni sastojci su vazelin, parafin, dimetikon (silikonsko ulje) i rafinirana biljna ulja, sve od reda sastojci apsolutno nikakve hranjive vrijednosti. Vodena faza je obična demineralizirana voda, a uvijek se dodaju i umjetni mirisi i boje kako bi krema bila dopadljiva. U takvim kremama konzervansi su neizostavni kako bi krema imala iznimno dug rok trajanja. 

Kvalitetno izrađena prirodna krema sa zadovoljavajućim kriterijima u kvaliteti svih sastojaka (od glicerola koji treba biti biljni, pa do hidrolata bez alkohola, nerafiniranih i hladno prešanih biljnih ulja te kemotipiziranih eteričnih ulja) koristi se kao i svaka druga krema. Svakodnevno se nanose male količine kreme na čisto lice te od potreba kože u određenim razdobljima traži više ili vrlo malo kreme.

Pravoj prirodnoj kozmetici rok trajanja je 1-3 mjeseca, a obavezno je držanje takve kreme u frižideru zbog izostanka bilo kakvog umjetnog konzervansa – ovo može poslužiti kao odličan detektor koja je krema uistinu prirodna a koja je “prirodna”. Konzerviranje se postiže upotrebom eteričnih ulja.

Prirodna kozmetika za lice

Pravljenje prirodne kreme za lice zahtjeva prethodnu edukaciju. Sastav prirodnih krema za lice je različit, zavisno od individualnih potreba. Svima je zajednička činjenica da su 100% prirodne, uvijek rađene rukom i sviježe. Izrađene su od nerafiniranih hladno cijeđenih ulja, hidrolata i najkvalitetnijih eteričnih ulja. Krema se nanosi na očišćeno lice još vlažno od vode i nježno par minuta umasirava u lice. Potrebno je mazati i vrat da ne nastane prevelika razlika u kvaliteti i strukturi kože u odnosu na lice. Ukoliko se iz upotrebe izbace svi komercijalni preparati i koristi se samo 100% prirodna kozmetika dolazi do velikog poboljšanja kvalitete i izgleda kože za otprilike mjesec dana.

Svi prirodni preparati trebaju se čuvati na hladnom i mračnom mjestu. To pogotovo vrijedi za kreme koje su spoj uljne i vodene faze i kao takve su vrlo osjetljive na temparature pa ih treba čuvati u frižideru. Ovakve kreme uvijek treba uzimati čistim prstima, a rok trajanja je 1-3 mjeseca .

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

Argan krema za lice 50ml

Hijaluron krema za lice 50ml

https://volimoprirodno.net/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *