Brekinja kapi

9.00 KM

Opis

Brekinja kapi 30ml

Brekinja kapi za regulaciju šećera

Sorbus torminalis – Divlja oskoruša, Brekulja, Brekunja, Makolonica, Bukovnica, Brek, Breka, Brokunja…

Listovi brekinje su goli i sjajnozeleni, na naličju svjetliji, u početku dlakavi, a kasnije goli i samo uz žile dlakavi. Peteljka je duga 2-5 cm. Cvjetovi se pojavljuju u maju i junu, smješteni u vršnim, uspravnim gronjama. Bijeli su, dvospolni, 10-15 mm široki s 5 lapova i latica, pčele ih rado posjećuju.

Iz oplođenih cvjetova razvijaju se obrnuto jajasti ili okruglasti plodovi, 4-18 mm dugi i 8-15 mm široki. U početku su crvenkastožute boje, a nakon dozrijevanja (u septembru i oktobru) imaju tamnosmeđu boju s bijelim točkicama. Sadrže do 4 izdužene, tamnosmeđe sjemenke duge do 7 mm.

Nakon prvog mraza plodovi brekinja postaju jestivi i ukusni. Mogu se jesti svježi, ali obično se prerađuju u kompote i marmelade koje su po okusu slične onima od šipka. Od osušenih plodova dobivalo se brašno.

Brekinja na prirodan način normalizuje nivo šećera u krvi. Pomaže u obnavljanju funkcije gušterače i jetre, nadoknađuje inzulin koji dijabetičari gube, smanjuje osjećaj žeđi, zamagljen vid, umor, reguliše masnoću u krvi i čisti krv.

Brekinja čaj za regulaciju šećera se koristi se u obliku čaja ili biljnih kapi.

Za čaj se koristi mlada kora brekinje. Tri supene kašike usitnjene kore Brekinje se prelije sa litar vode i ostavi tokom noći. Ujutro se kratko prokuha, malo ohladi i pije. Piju se tri šoljice dnevno. Malo je gorak, ali se ne bi trebao zaslađivati. Pije se 4 sedmice pa se pravi pauza. Čaj je dobar i za izbacivanje pijeska i kamena iz bubrega.

Brekinja kapi

Kapi – Tinktura kore Brekinje (Sorbus torminalis ), vodeno-etanolni rastvor.                                                                      Preporučuju se za regulaciju nivoa šećera u krvi, prirodni inzulin. Pomažu kod grčeva, proliva, hemoroida, pijeska i kamena u bubrezima.                                                                                                                                                      Dva puta dnevno nakapati 20 kapi na kocku šećera ili u čaj, vodu i popiti.                                                       Promućkati prije upotrebe.

Brekinja kora

Brekinja čaj za regulaciju šećera

https://hr.wikipedia.org/wiki/Brekinja

Proizvodi se ne preporučuju osobama koje su alergične na bilo koji sastojak. Prirodni preparati nisu zamjena za terapiju kao ni zamjena za zdravu i uravnoteženu ishranu. Za njihovo korištenje konsultujte stručnu osobu.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Brekinja kapi”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.