Brekinja kora čaj 50g
Brekinja kora čaj za regulaciju šećera
Sorbus torminalis – Divlja oskoruša, Brekulja, Brekunja, Makolonica, Bukovnica, Brek, Breka, Brokunja…
Brekinja na prirodan način normalizuje nivo šećera u krvi. Pomaže u obnavljanju funkcije gušterače i jetre, nadoknađuje inzulin koji dijabetičari gube, smanjuje osjećaj žeđi, zamagljen vid, umor, reguliše masnoću u krvi i čisti krv.
Brekinja čaj za regulaciju šećera se koristi se u obliku čaja ili biljnih kapi.
Brekinja kora čaj – Recept
Za čaj se koristi mlada kora brekinje. Tri supene kašike usitnjene kore Brekinje se prelije sa litar vode i ostavi tokom noći. Ujutro se kratko prokuha, malo ohladi i pije. Piju se tri šoljice dnevno. Malo je gorak, ali se ne bi trebao zaslađivati. Pije se 4 sedmice pa se pravi pauza. Čaj je dobar i za izbacivanje pijeska i kamena iz bubrega.
Brekinja kora čaj za regulaciju šećera – Recept
Prva sedmica: Četiri supene kašike usitnjene kore brekinje preliti sa 2L vode i ukuhati na jedan litar. Piju se četiri šoljice dnevno. Druga sedmica: Tri supene kašike usitnjene kore brekinje preliti sa 1,5l vode i ukuhati na 0,75L. Piti tri šoljice dnevno. Treća sedmica: Dvije supene kašike usitnjene kore brekinje preliti sa 1L vode i ukuhati na 0,5L. Piti ujutro i uveče pola sata prije jela po jednu šoljicu. Četvrta sedmica: Jednu supenu kašiku usitnjene kore brekinje preliti sa 0,5L vode i ukuhati na 0,25L. Piti ujutro pola sata prije doručka. Pauza.
Brekinja – opis
Listovi brekinje su goli i sjajnozeleni, na naličju svjetliji, u početku dlakavi, a kasnije goli i samo uz žile dlakavi. Peteljka je duga 2-5 cm. Cvjetovi se pojavljuju u maju i junu, smješteni u vršnim, uspravnim gronjama. Bijeli su, dvospolni, 10-15 mm široki s 5 lapova i latica, pčele ih rado posjećuju.
Iz oplođenih cvjetova razvijaju se obrnuto jajasti ili okruglasti plodovi, 4-18 mm dugi i 8-15 mm široki. U početku su crvenkastožute boje, a nakon dozrijevanja (u septembru i oktobru) imaju tamnosmeđu boju s bijelim točkicama. Sadrže do 4 izdužene, tamnosmeđe sjemenke duge do 7 mm.
Nakon prvog mraza plodovi brekinja postaju jestivi i ukusni. Mogu se jesti svježi, ali obično se prerađuju u kompote i marmelade koje su po okusu slične onima od šipka. Od osušenih plodova dobivalo se brašno.
Brekinja čaj za regulaciju šećera
https://hr.wikipedia.org/wiki/Brekinja
Proizvodi se ne preporučuju osobama koje su alergične na bilo koji sastojak. Prirodni preparati nisu zamjena za terapiju kao ni zamjena za zdravu i uravnoteženu ishranu. Za njihovo korištenje konsultujte stručnu osobu.
Recenzije
Još nema recenzija.