Čaj protiv anemije

12.00 KM

Čaj protiv anemije 100g

Piskavica sjeme, Smreka plod, Kopriva sjeme, Maslačak korijen i list, Srijemuš list, Kim plod.

Čajna mješavina se preporučuje kod anemije, malaksalosti, gubitka daha i brzog zamaranja. Jača imunitet, potpomaže regulaciju rada srca i daje vitalnost organizmu. Sadrži velike količine vitamina C.

Jednu kafenu kašiku čajne mješavine preliti sa 200ml hladne vode, zagrijati do ključanja i pustiti da kuha dvije minute. Ostaviti da se ohladi 20-30 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja ili zaslađenog medom.

Kategorije: , Oznake: ,

Opis

Čaj protiv anemije se preporučuje kod slabokrvnosti, malaksalosti, gubitka daha i brzog zamaranja. Jača imunitet, potpomaže regulaciju rada srca i daje vitalnost organizmu. Sadrži velike količine vitamina C.

 Anemija

Anemiju ili slabokrvnost karakterizira smanjena koncentracija hemoglobina i/ili crvenih krvnih zrnaca u litri krvi ispod normalnih vrijednosti za određenu dob i spol. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim stanicama i služi za prijenos kisika iz pluća u tkiva i organe, a za njegovu izgradnju potrebna je dovoljna količina željeza.

Po načinu nastanka, anemije možemo podijeliti na anemije nastale zbog: prehrambenih deficita, gubitka krvi. Zatim po razgradnje crvenih krvnih zrnaca i genetskih defekata crvene krvne loze. Poremećaj izgradnje crvenih krvnih zrnaca može biti uzrokovan febrilnim stanjima te nizom kroničnih bolesti.

Simptomi

Simptomi slabokrvnosti su brzo umaranje pri naporu, ubrzan rad i lupanje srca, osjećaj gušenja. Zatim funkcionalni sistolički šumovi, česte glavobolje, razdražljivost, omaglica, pospanost, pečenje jezika, a u nekih čak anoreksija. Anemične osobe su blijede, u većini slučajeva uočava se gladak i crven jezik te promjene na noktima koji su lomljivi i udubljeni.

Ishrana

Potrebno je jesti raznoliku hranu i u prehranu uvrstiti namirnice bogate željezom i one koje pomažu njegovu apsorpciju. Glavni su prirodni izvori željeza u hrani: meso, riba, jetra, jaja, zeleno lisnato povrće, mahunarke, svježe voće. Željezo iz mesa i ribe je hem željezo koje se u organizmu 4-5 puta bolje iskorištava od željeza iz drugih namirnica.
Dnevni obroci trebaju sadržavati dovoljne količine svježeg voća i povrća jer sadrže vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.
Kafu, čaj, kakao, kolu i druge napitke koji sadrže kofein, teobromin i tanin treba piti 1-2 sata prije ili poslije obroka jer otežavaju apsorpciju željeza.

Anemija, umor, bljedilo…

Proizvodi se ne preporučuju osobama koje su alergične na bilo koji sastojak. Prirodni preparati nisu zamjena za terapiju kao ni zamjena 
za zdravu i uravnoteženu ishranu. 
Za njihovo korištenje konsultujte stručnu osobu.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Čaj protiv anemije”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.