Maslačak mast

10.00 KM

Maslačak mast 50ml

Macerat biljke Maslačak u maslinovom ulju, vitamin E, kadulja eterično ulje, pomoćne komponente.                        Preporučuje se kod cisti i tumorskih promjena na dojci, bolnih dojki, kožnih infekcija, hemoroida, bradavica.          Mazati tri puta dnevno na mjesto primjene.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

Maslačak mast preporučuje se kod cisti i tumorskih promjena na dojci, bolnih dojki, kožnih infekcija, hemoroida, bradavica.

Maslačak – Taraxacum officinale pripada obitelji Glavočike. Ime mu dolazi od Arapske riječi “Tharakhchakon” ili od Grčke riječi “Tarraxos”. Biljke su prilagodljive za većinu tla i sjemenke ne ovise o niskim temperaturama prije nego što će proklijati, ali one moraju biti u vrhu 2,5 cm ispod tla.

Biljka

Maslačak – Taraxacum officinale trajna je zeljasta biljka sa snažnim vretenastim korijenom i listovima združenim u prizemnu rozetu. Postoji oko 20.000 vrsta tog zeljastog, jednogodišnjeg korova. Listovi su suličasti, perasto urezani do duboko razdijeljeni. Stabljiku bez listova nazivamo batvo i ona na vrhu nosi zlatnožuti cvijet građen od velikog broja jezičastih cvijetova. Svaka “latica” zapravo je jedan takav cvijet. Plodići na vrhu nose čuperak dlaka koji sliči na padobran i omogućuje lako rasprostranjivanje vjetrom.

Ljekoviti dijelovi biljke

Korijen (Radix Taraxaci) se bere prije cvijetanja ili kasnije u početku cvijetanja, biljka (Herba Taraxaci) ili pak sami cvijetovi za vrijeme cvijetanja (Flores Taraxaci). Bere se i čitava biljka s korijenom (Radix Taraxaci cum herba).

Korijen u proljeće sadrži većim dijelom gorku tvar, korijen od sredine augusta do kraja septembra sadrži većinom inulin, a u oktobru je u korijenu najviše tarakserina i levulina.

Maslačak je pravi primjer koliko je važno brati određeni biljni dio u određeno godišnje doba, kada se može očekivati najbolja ljekovitost. Prema Europskoj regulativi, ljekoviti su i korijen (taraxaci radix) i list (taraxaci folium). U modernoj fitoterapiji preferira se upotreba korijena, ali učinkovitost se postiže i s listovima i s korijenom.

Od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvijetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. A cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.

Cvijetove beremo u razdoblju cvijetanja (od marta do maja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak počne cvijetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suši na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.

U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto. Biljka je puna mliječnog soka koji curi, ako se otrgne.

Maslačak korijen

Maslačak list

Maslačak cvijet

Maslačak kapi

Maslačak – Taraxacum officinalis

MASLAČAK – ljekovitost i recepti

Proizvodi se ne preporučuju osobama koje su alergične na bilo koji sastojak. Prirodni preparati nisu zamjena za terapiju kao ni zamjena za zdravu i uravnoteženu ishranu. Za njihovo korištenje konsultujte stručnu osobu.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Maslačak mast”

Vaša email adresa neće biti objavljivana.