Sarajevo, Bosna i Hercegovina
info@islamed.ba
viber +38761363273

Tačka sreće – olakšava mnoge tegobe

Tačka sreće -olakšava mnoge tegobe – grudna žlijezda – timus.

Tačka sreće – olakšava mnoge tegobe.

Grudna žlijezda ili timus smještena je u gornjem dijelu grudnog koša. Jednostavno ju je pronaći: treba samo staviti dva sastavljena prsta na jamu na prednjem donjem dijelu vrata, neposredno iznad grudne kosti i to će biti približno mesto timusa.

Žlijezda timus je od vitalnog značaja  za imunološki sistem  i cjelokupno zdravlje. Kod novorođenčeta i djece timus je dobro razvijen, a posle puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno tijelo. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osetljiviji na rak.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomjerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju  lijeve i desne hemisfere mozga, poboljšava stanje prisutnusti u aktivnosti  u kojoj  se trenutno nalazimo. Poznato je da kada je timus slab, osoba je bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro. Poznati endokrinolog  Hans Seli, autor teorije o stresu, dokazao je  da hronični stres dovodi do skupljanje timusa.

Prednosti aktiviranja ove tačke vježbom:

  • neutralisanje negativne energije
  • jačanje imunog sistema i cjelokupnog zdravlja
  • podizanje energetske vibracije na viši nivo
  • održavanje energije našeg tijela
  • most između mozga i tijela – za vrijeme stresa žlijezda se smanjuje, što dovodi do smanjivanja životne energije.
  • reguliše napade panike, anksioznost, stres.
Tačka sreće - Timus - Grudna žlijezda
Timus – grudna žlijezda

Stimulisati grudnu žlijezdu (timus) možete i pesnicom (samo blago lupkati, ne udarati se u grudi). Možete je lupkati ili maziti prstima, masirati. Radite to u trajanju od približno 20-30 sekundi i pri tome duboko dišite.

Saznat ćete kada se vaša tačka sreće aktivirala – imat ćete osjećaj da vam prolaze žmarci po tijelu, i imat ćete osjećaj radosti i sreće. Može proći određeno vrijeme dok ne osjetite nešto. Radite ovakvu vježbu svaki dan i sigurno ćete doživjeti njenu efikasnost, tvrde stučnjaci.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Timus

Mačke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.