Trigliceridi su masti koje omogućavaju veću količinu energije našem organizmu. Osnovni proizvođač triglicerida je naš organizam, ali značajan izvor samih triglicerida jeste i hrana koju konzumiramo.

Vrijednost triglicerida prema predviđenim parametrima iznosi 0,45 – 2,28 milimola/litru.

Trigliceridi

Trigliceridi – najčešći uzroci povišenih triglicerida

Uzroci povišenih triglicerida mogu biti različiti kao npr. povišena tjelesna težina, manjak fizičke aktivnosti, loša ishrana, hrana koja je masna ili začinjena, kao i konzumiranje cigara tokom dužeg vremenskog perioda.

  • fast food (brza hrana) – viršle, pljeskavice, pice, tjestenine…
  • prerađevine od suhog mesa – parizer, mesni narezak…
  • slatkiši i grickalice – krekeri, smoki, čips, grisini, kokice…
  • ulje i margarin
  • alkoholni napici
  • namirnice i proizvodi na bazi šećera
  • proizvodi od mlijeka koji sadrže visok nivo mliječne masti
Trigliceridi – loša ishrana

Hrana koja je dobra za trigliceride

Kada se izbace namirnice koje nisu zdrave, potrebno je unijeti u ishranu zdrave namirnice. Ovako je moguća regulacija povišenih triglicerida. Namirnice su sledeće:

  • povrće – visok nivo antitrigliceridnih dejstava ističe mahunarka
  • voće – crveno voće, citrusno voće, jabuke
  • bijeli luk – antioksidans koji je prirodan
  • morski plodovi i riba – ajkulino ulje, ajkulino meso, morska riba, rakovi, školjke, lignje
  • ulje sa dobrim holesterolom – kukuruzno, od grožđa, maslinovo, sojino
  • meso – ćureće i pileće – kožica sa njih se prije spremanja mora skinuti
  • krtina od mesa bez masti
  • žitarice i proizvodi od žitarica – ovsene mekinje i ovsene pahuljice, pita od heljde, proizvodi na bazi pirinča, hljeb od ječma i raži
Trigliceridi – zdrava ishrana

Trigliceridi – prirodni lijekovi

  • Med. Njega možete jesti dnevno po kašičicu, ali ga možete i dodavati kao zaslađivač u jela ili u neke napitke.
  • Bijeli luk. Izdvaja se kao dobar antioksidans koji može da razbije čestice od kojih su masti sastavljene i dovodi u zdravo stanje krvne ćelije i krvne sudove.
  • Za doručak jesti pahuljice, više manjih obroka i jesti najkasnije do 19h.
  • Fizičku aktivnost povećati
  • Izbacite cigarete. 
  • Koštunjavo voće se pokazalo kao jako dobro za smanjenje povišenih triglicerida.
  • Neke od namirnica sa zdravim mastima su: kokos, masline, maslinovo ulje, orasi, bademi, sjeme od bundeve, orasi…
  • Tofu sir i sojino mlijeko imaju visok nivo sojinih proteina koji je jako dobar razgrađivač masti koje se nalaze u krvnim sudovima.

Ukoliko regulišete svoju ishranu i uvodite neku dijetu, najbolje je da započnete sa nekim programom ishrane koji u sebi sadrži 0% triglicerida. Korak po korak, postepeno, nezdrave namirnice menjajte zdravijim.

Limun i celer dobra su kombinacija koja smanjuje masti. Stolica se reguliše, tjelesna težina isto. Kiselina iz limuna može sniziti trigliceride, a celer krvne sudove čini prohodnijim i pomaže u njihovom jačanju.

Recept 1

400 g celera (korijen), 1 kg limuna, 2 l vode Prvo iscijedite sok od limuna. Celer naribajte i dodajte u vodu s limunovom korom. Kuhajte 20 minuta i ostavite da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijedite i dodajte sok od limuna. Pretočite u boce i pijte 1 dl prije jela (3 puta na dan). Može se razrijediti sa mineralnom vodom (1 dl limun-celera i 1 dl vode). Čuvajte napitak na hladnom dok se ne potroši.

Recept 2

Recept za normalizaciju triglicerida je pomoću jedne glavice luka i 1,5 dl vode. Uveče stavite jednu glavicu luka koju ste predhodno očistili u vodu. Da bi luk pustio sok zasijecite ga na nekoliko mjesta. Još bolji efekat bi bio ako ga isiječete na komade. Ostavite luk u vodi do jutra. Ujutro izvadite luk iz vode, a vodu popijte. Vodu treba piti odmah po ustajanju na prazan želudac u trajanju od četrdeset dana.

Recept 3

Med i đumbir – Jedan veći korijen đumbira narendati u kilogram meda i ostavite 24 h. Konzumirajte ovu mješavinu svakog dana po 1 kašiku.

Recept 4

Čaj i cimet – Pijte svakodnevno zeleni čaj, jer je dokazano da je veoma učinkovit za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi. Pijte ga ujutru i uveče i dodajte mu kašičicu cimeta i meda kako biste pojačali dejstvo.

Recept 5

Za pripremu potrebno vam je: 700ml prirodnog jabukovog sirćeta, 4 čehna sitno sjeckanog bijelog luka, 1 manja glavica sitno sjeckanog crnog luka, 2 svježe ljute paprika, 4 kašičice rendanog đumbira, 2 kašičice rendanog svežeg hrena, 2 kašičice kurkume u prahu.

Sve sastojke osim sirćeta pomiješajte, a zatim prespite u veću teglu i naspite jabukovo sirće. Teglu zatvorite, energično protresite da se svi sastojci sjedine i ostavite na suhom i hladnom mjestu dvije sedmice.  Svakodnevno po nekoliko puta protresite teglu i ponovo vratite da odstoji. Nakon dvije sedmice procijedite kroz gazu i tečnost čuvajte u staklenoj tegli (može i na sobnoj temperaturi).

Svakodnevno uzimajte jednu supenu kašiku razblaženu vodom ili koristite u pripremi jela ili salata. Postepeno pojačavajte količinu tako da najviše u danu upotrijebite 4 supene kašike. Prije svake upotrebe energično promućkajte kako bi se talog digao sa dna tegle.

Ovaj lek se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu.

Recept 6

Čaj – pomiješati koprivu korijen, smilje cvijet, artičoku list, zečiji trn korijen, piskavicu sjeme, anis sjeme. Četiri supene kašike čajne mješavine preliti sa jedan litar hladne vode i zagrijati do ključanja. Ostaviti da stoji jedan sat, procijediti i dobijenu količinu popiti u toku dana. Ne preporučuje se dojiljama i djeci ispod 12 godina starosti.

Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara.

https://www.zdravisimo.com/blog/trigliceridi-prirodno-lecenje.html

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *