Trigliceridi su masti koje omogućavaju veću količinu energije našem organizmu. Osnovni proizvođač triglicerida je naš organizam, ali značajan izvor samih triglicerida jeste i hrana koju konzumiramo.
Vrijednost triglicerida prema predviđenim parametrima iznosi 0,45 – 2,28 milimola/litru.

Trigliceridi – najčešći uzroci povišenih triglicerida
Uzroci povišenih triglicerida mogu biti različiti kao npr. povišena tjelesna težina, manjak fizičke aktivnosti, loša ishrana, hrana koja je masna ili začinjena, kao i konzumiranje cigara tokom dužeg vremenskog perioda.
- fast food (brza hrana) – viršle, pljeskavice, pice, tjestenine…
- prerađevine od suhog mesa – parizer, mesni narezak…
- slatkiši i grickalice – krekeri, smoki, čips, grisini, kokice…
- ulje i margarin
- alkoholni napici
- namirnice i proizvodi na bazi šećera
- proizvodi od mlijeka koji sadrže visok nivo mliječne masti

Hrana koja je dobra za trigliceride
Kada se izbace namirnice koje nisu zdrave, potrebno je unijeti u ishranu zdrave namirnice. Ovako je moguća regulacija povišenih triglicerida. Namirnice su sledeće:
- povrće – visok nivo antitrigliceridnih dejstava ističe mahunarka
- voće – crveno voće, citrusno voće, jabuke
- bijeli luk – antioksidans koji je prirodan
- morski plodovi i riba – ajkulino ulje, ajkulino meso, morska riba, rakovi, školjke, lignje
- ulje sa dobrim holesterolom – kukuruzno, od grožđa, maslinovo, sojino
- meso – ćureće i pileće – kožica sa njih se prije spremanja mora skinuti
- krtina od mesa bez masti
- žitarice i proizvodi od žitarica – ovsene mekinje i ovsene pahuljice, pita od heljde, proizvodi na bazi pirinča, hljeb od ječma i raži

Trigliceridi – prirodni lijekovi
- Med. Njega možete jesti dnevno po kašičicu, ali ga možete i dodavati kao zaslađivač u jela ili u neke napitke.
- Bijeli luk. Izdvaja se kao dobar antioksidans koji može da razbije čestice od kojih su masti sastavljene i dovodi u zdravo stanje krvne ćelije i krvne sudove.
- Za doručak jesti pahuljice, više manjih obroka i jesti najkasnije do 19h.
- Fizičku aktivnost povećati
- Izbacite cigarete.
- Koštunjavo voće se pokazalo kao jako dobro za smanjenje povišenih triglicerida.
- Neke od namirnica sa zdravim mastima su: kokos, masline, maslinovo ulje, orasi, bademi, sjeme od bundeve, orasi…
- Tofu sir i sojino mlijeko imaju visok nivo sojinih proteina koji je jako dobar razgrađivač masti koje se nalaze u krvnim sudovima.
Ukoliko regulišete svoju ishranu i uvodite neku dijetu, najbolje je da započnete sa nekim programom ishrane koji u sebi sadrži 0% triglicerida. Korak po korak, postepeno, nezdrave namirnice menjajte zdravijim.
Limun i celer dobra su kombinacija koja smanjuje masti. Stolica se reguliše, tjelesna težina isto. Kiselina iz limuna može sniziti trigliceride, a celer krvne sudove čini prohodnijim i pomaže u njihovom jačanju.
Recept 1
400 g celera (korijen), 1 kg limuna, 2 l vode Prvo iscijedite sok od limuna. Celer naribajte i dodajte u vodu s limunovom korom. Kuhajte 20 minuta i ostavite da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijedite i dodajte sok od limuna. Pretočite u boce i pijte 1 dl prije jela (3 puta na dan). Može se razrijediti sa mineralnom vodom (1 dl limun-celera i 1 dl vode). Čuvajte napitak na hladnom dok se ne potroši.
Recept 2
Recept za normalizaciju triglicerida je pomoću jedne glavice luka i 1,5 dl vode. Uveče stavite jednu glavicu luka koju ste predhodno očistili u vodu. Da bi luk pustio sok zasijecite ga na nekoliko mjesta. Još bolji efekat bi bio ako ga isiječete na komade. Ostavite luk u vodi do jutra. Ujutro izvadite luk iz vode, a vodu popijte. Vodu treba piti odmah po ustajanju na prazan želudac u trajanju od četrdeset dana.
Recept 3
Med i đumbir – Jedan veći korijen đumbira narendati u kilogram meda i ostavite 24 h. Konzumirajte ovu mješavinu svakog dana po 1 kašiku.
Recept 4
Čaj i cimet – Pijte svakodnevno zeleni čaj, jer je dokazano da je veoma učinkovit za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi. Pijte ga ujutru i uveče i dodajte mu kašičicu cimeta i meda kako biste pojačali dejstvo.
Recept 5
Za pripremu potrebno vam je: 700ml prirodnog jabukovog sirćeta, 4 čehna sitno sjeckanog bijelog luka, 1 manja glavica sitno sjeckanog crnog luka, 2 svježe ljute paprika, 4 kašičice rendanog đumbira, 2 kašičice rendanog svežeg hrena, 2 kašičice kurkume u prahu.
Sve sastojke osim sirćeta pomiješajte, a zatim prespite u veću teglu i naspite jabukovo sirće. Teglu zatvorite, energično protresite da se svi sastojci sjedine i ostavite na suhom i hladnom mjestu dvije sedmice. Svakodnevno po nekoliko puta protresite teglu i ponovo vratite da odstoji. Nakon dvije sedmice procijedite kroz gazu i tečnost čuvajte u staklenoj tegli (može i na sobnoj temperaturi).
Svakodnevno uzimajte jednu supenu kašiku razblaženu vodom ili koristite u pripremi jela ili salata. Postepeno pojačavajte količinu tako da najviše u danu upotrijebite 4 supene kašike. Prije svake upotrebe energično promućkajte kako bi se talog digao sa dna tegle.
Ovaj lek se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu.
Recept 6
Čaj – pomiješati koprivu korijen, smilje cvijet, artičoku list, zečiji trn korijen, piskavicu sjeme, anis sjeme. Četiri supene kašike čajne mješavine preliti sa jedan litar hladne vode i zagrijati do ključanja. Ostaviti da stoji jedan sat, procijediti i dobijenu količinu popiti u toku dana. Ne preporučuje se dojiljama i djeci ispod 12 godina starosti.
Svi tekstovi su informativnog karaktera i savjeti u dobroj namjeri. Koristite ih na ličnu odgovornost, a o svakoj informaciji konsultujte stručnu osobu ili ljekara. https://www.zdravisimo.com/blog/trigliceridi-prirodno-lecenje.html